Udvarhely.eu – valami készül Udvarhelyen

Alternatív nyilvánosság, ezt sikerül kiírtani Székelyudvarhelyen, ha nem egész Székelyföldön. Az egykori és mai udvarhelyi médiamunkások hibája, hogy nem sikerült semmilyen formában tulajdont szerezni a szellemi termékként mindenképp hozzájuk, hozzánk kötődő szervezeteknél, médiumoknál. Az, ami sikerült az átmentett lapoknál, hogy a mindenkori szerkesztőség – ha néhány százalékkal is, de – birtokol néhány százalék tulajdonhányadot, Székelyudvarhelyen egy árva század százalékot sem. Katasztrófa!

Ez vezet(ett) oda, hogy kizárólag helyi potentátok és a hozzájuk dörgölőző politikai-gazdasági érdekcsoportok a nyilvánosság kizárásával tudnak egyezkedni, üzletelni és választásokat nyerni, gyakorlatilag hülyének nézve az udvarhelyi (átlag)polgárt: mert ugye, az nincs is, amiről nem beszél a helyi média. Arcátlanság!

Alternatív vagy a nevezett érdekcsoportoktól független vélemény nincs is Székelyudvarhelyen. Fájdalmas, de a tollforgató értelmiség – már ha lehet még értelmiséginek csúfolni a médiamunkásokat (ez önkritika is volt ;) – sosem tudott annyi tőkét felhalmozni, hogy bevásárolja magát a helyi médiába. Én egyszer tettem kísérletet erre 2002 körül, amikor megpróbáltam megvásárolni az UdvarhelySzék hetilapot az Impar Kft-től. Nem sikerült, igaz, ajánlatom nem adott volna szárnyakat László Jánosnak – kopirájt báj Red Bull -, de akkor is: hiba volt!

Nem kívánom túlzottan leegyszerűsíteni a lényeget, de ezért nem dőlnek ki soha csontvázak a szekrényből Székelyudvarhelyen. Pedig lassan A csontok feltámadnak című horrofilm forgatásának is helyszíne lehet a “székely főváros”. Az!

Volt idő, amikor erről legalább vitáztak Székelyudvarhelyen, sőt, volt idő, hogy viták zajlottak a helyi médiában. Ma már zokni. Mégpedig büdös. Fásult már mindenki, mindent elintézünk azzal, hogy mindenki valakinek a valakije vagy valamije. Szintén zokni. Ugyanolyan büdös.

Aktualitás kell? Tessék: hamarosan végleges lesz Székelyudvarhely Általános Rendezési Terve (PUK), a város belterülete kb. 60 százalékkal bővül (1094-ről 1714 hektárra nő). És nem kérdez senki semmit. Az nem érdekel senkit, hogy milyen területek, miért és hogyan válnak belterületté? Hogy kik lesznek ennek a haszonélvezői? A Fekete-Fehéren csak azért foglalkozom ezzel akérdéssel, mert maffiákjaink is nyernek ebből a városrendezésből. Jók ők az ingatlanbizniszben is. De nyilván, erről sincs egy szó sem a helyi médiában…

Nos, szerencsére, nem csak én vettem/veszem észre, hogy Székelyudvarhely a zombik városa lett. Lassan csoporttá szerveződünk, talán sikerül megszervezni az alternatív nyilvánosságot – hála az internet áldásos és költségkímélő technológiájának.

Olvasd, kritizáld, és szólalj meg! Már nem csak a Fekete-Fehér lehet a fórum, hanem a szekelyudvarhely.net vagy az udvarhely.eu oldal is. Én azt remélem, hogy eljön az idő, s a Fekete-Fehér csupán horgászblog lesz, Udvarhelyen pedig minden és mindenki a helyére kerül. Hinni akarok ebben, különben… Nincs is különben!

Ui.: Figyelem, tisztában vagyok azzal, hogy a nap nem miattam kel és nyugszik ott, ahol… Igaz, zombiknak mindegy.