Feljelentés vagy lakossági bejelentés?

Mindenkinek egy negatív és mélyen elítélendő dolog jut eszébe amikor arról hall, hogy valakit feljelentettek. Már az iskolás gyerek is elítéli az árulkodót. Megszoktuk, hogy nem szólunk bele a másik dolgába és nem jelentünk fel.

Talán a régi rendszer bennfenteseinek jó szokása sokkal többet segítene mint rontana. Kár lenne összekeverni a feljelentést a lakossági bejelentéssel, hisz ez utóbbi a legerősebb fegyver lehet a városlakók kezében. Egy jól működő lakossági bejelentés sokkal több problémát old meg, mint bármi más.

Több előnye is van: felhívja a figyelmet a problémákra, a bejelentések száma alapján sok esetben eldönthető a bejelentés fontossága illetve jogosultsága és talán a legfontosabb, hogy elképesztő sebességgel szoktat le a felelőtlenségről.

Sok embert zavart amikor a polgármesteri hivatal (a város pénzén) ízléstelen zöld fémkarókat helyeztetett el a Kossuth utcai járdákon vagy amikor (ugyancsak a város pénzén) fejetlenül összefestegették sárga vonalakkal a várost, ráfogva, hogy bicikliút. Az sem tetszik, hogy a (mi pénzünkből) csillagászati összegekbe kerülő, Küküllő Szálloda melletti körforgalom ferde mint a Pisai torony. Az aki azt átvette, milyen varázslat alatt állt?

Az sincs rendjén, ha a koma az új autóját az ablaka alatti zöld területen őrizgeti, nehogy baja essen, később pedig elköltözteti a játszótérre, ahol ezután a kölyköket terrorizálja, hogy ne labdázzanak az autó körül.

Az is zavar, ha a Bethlen negyedi Győzelem sugárúton a 18 éves kezdő sofőr az autó végsebességét próbálgatja vagy ha a Szentimre utcában az autókat olyan tökéletességgel parkolják, hogy minden idős ember és babakocsis anyuka az úton keljen azt megkerülje. Egy idős embernek percekbe telik ameddig kivárja, hogy adódjon egy teljes szabad perc mialatt megkerülheti a parkoló autót. Az autót ami az ő számára készült gyalogúton parkol, büntetlenül.

Sokakat zavar, ha az Iskola- és Szentimre utca kereszteződésénél felállított Szent Imre szobor kavicsozott alapzatát nézi parkolónak egy-egy szállóvendég vagy a rend őre a komájával nyomja szembe a forgalommal és még le is parkol, hogy a fél város lefotózhassa.

Nem tetszik, ha a polgármesteri hivatal alkalmazottja ad-hoc eldönti és fedett teraszt épít a tömbház alatti garázsa fölé.

Az ellen valaki tett már bejelentést (vagy feljelentést), hogy az RMDSZ, MPP, Zöldek és a többiek (a lista hamarosan itt) ne plakátolják tele a városunkat, buszmegállóinkat, kapuinkat és mindent ami ezáltal tönkretehető? Ők eddig mennyi bírságot fizettek mindezért a rombolásért amit négyévente elkövetnek?

És több ezer ilyen apróság van amit el lehetne kerülni. Mindezek ellen tenni lehetne, ha működne a lakossági bejelentés. És mennyibe kerülne mindez a városnak? Semmibe.

SZÜKSÉGES ANYAGI FORRÁSOK: 0 EUR
ELŐNYOK RÖVID TÁVON: semmi
ELŐNYOK HOSSZÚ TÁVON: megváltozik az emberek felelősségérzete

MIT TEHETSZ TE?

Segíts felelősségre vonni azokat akik kárt vagy kihágásokat okoznak.

Írj egy e-mailt vagy készíts egy fotót (akár a telefonoddal) bármiről ami nem tetszik.
Küldd el a levelet a learns50story@photos.flickr.com címre.

A tárgy mezőbe írd: BEJELENTES
A szövegbe írd le pontosan ami zavar.
Ha van fotó, egyszerűen csatold az e-mailhez.

Mobiltelefonról is küldhetsz, ha a telefonod képes e-mailt küldeni.


HOGY MARADJ NÉVTELEN? (kattints ide)